Blog

Cariile

 

Netratate, cariile aparute in copilarie duc la afectiuni ale rinichilor, inimii sau cailor respiratorii.st
Ultimele studii de specialitate in stomatologie atrag atentia asupra faptului ca netratarea la timp a cariilor copiilor poate avea repercusiuni grave prin dispersarea infectiei in sange. Astfel, copii care nu beneficiaza de un tratament al cariilor pot suferi afectiuni ale rinichilor si articulatiilor, infectii ale cailor respiratorii si chiar afectiuni cardiovasculare.

Amanarea tratarii dintilor de lapte pe motivul ca vor fi inlocuiti de catre dintii definitivi este complet gresita. Netratarea dintilor de lapte afecteaza aparitia, dezvoltarea, formarea structurala dar si pozitionarea pe arcada a dintilor definitivi, stiut fiind ca mugurii dintilor definitivi se formeaza inca din perioada intrauterina. Dintii de lapte au o structura complet diferita de dintii definitivi. Tesutul dentar al copilului nu este atat de dur si rezistent comparativ cu cel al adultului, caria la copii putand evolua foarte repede atat la suprafata cat si in profunzime (in cateva luni, respectiv cativa ani la adulti).
Cu toate ca amanarea tratarii cariilor dentare la copii este practicata de un numar mare de medici stomatologi, aceasta metoda nu este in favoarea celor mici. Important de stiut este faptul ca durerea in cazul cariilor la copii apare de obicei cand este deja prea tarziu, amanarea tratarii putand avea urmari grave asupra sanatatii lor. Cariile evolueaza rapid la suprafata dintelui dar si in profunzime producand infectii. In unele cazuri se poate ajunge la o valoare prea mare a ASLO, (dovada unei infectii streptococice) care poate duce la afectiuni cardiace, sau la boli care necesita tratament prin dializa.
Parintii trebuie sa aiba in vedere problema cariilor la copii mai ales ca aceasta este larg raspandita in tara noastra. Conform studiilor efectuate de catre profesori ai Universitatii de Medicina Dentara din Michigan, in anul 2004, prevalenta cariilor dentare in randul copiilor in varsta de 12 ani era de 1,0% in Austria, 1,2% in Franta, 2,8% in Romania si 4,4% in Bulgaria. Acelasi studiu releva faptul ca 15% dintre copiii americani cu varsta de un an prezinta carii. Acest fenomen este cunoscut si sub denumirea de „carie de biberon” si afecteaza pana la 32% dintre bebelusii din tara noastra.

Image
Image
De la infiintarea sa, Octombrie 2004, Clinica Intermedica s-a vrut a fi un centru academic de excelenta in domeniul stomatologic dar si al terapiilor complementare

Program clinica

Luni : 09.00 - 17.00
Marti : 11.00 - 19.00
Miercuri : 09.00 - 17.00
Joi : 11.00 - 19.00
Vineri : 09.00 - 17.00

In perioada 23.12.2022 - 02.01.2023 clinica este inchisa.